Bergama Forum - Bergama Ýlçesi Forum Sayfalarý

Tam Versiyon: BERGAMA'NIN EN BÜYÜK SORUNU?
Þu anda tam olmayan bir versiyonun içeriðine bakýyorsunuz. Tam versiyona bakýnýz.
[/b][b]Sizce Bergama'nýn en büyük sorunu ne?
Tartýþalým,beyin fýrtýnasý yapalým çözüm önerileri sunalým.Ben Berlin'de yaþayan bir Bergamalý olarak bu forumun daha aktif olmasý için çalýþacaðým.

bengusu88@gmx.de
Ben bergamaya geldiðim zaman en çok terminal sorununu yaþýyorum þehir dýþýna taþýnmasý çok kötü oldu.
Biraz da sosyal aktiviteler olsa kötü olmaz hani S002
Net'te gezinirken þu yazý gözüme çarptý ve sizlerle paylaþmak istedim. Asýl bu kiþinin yazdýklarý üzerine yorum yapalým. Bu þikayetlerin hangileri þu anda çözümlenmiþ durumda. Lütfen bu konuya ilgisiz kalmayalým.

SAYIN BAÞKANIM
Ben Bergama’da doðdum. Bergama’nýn sokaklarýnda oynadým. Ýlk, orta ve liseyi Bergama’da okudum. Bergama’yý çok seviyorum. Bergama’nýn güzel yaþanýlacak bir yer olmasýný istiyorum. Ýþsizlik sorunu olmasýn, çocuklarýmýz ve torunlarýmýz da Bergama’da yerleþsin istiyorum. En son görev yaptýðým Denizli çok güzel bir il. Ýþsizlik yok. Ailem ve oradaki arkadaþlarým emekli olunca Denizli’de kal dediler. Ben kabul etmedim. Bergama’ya döndüm.
Ne yazýk ki, Bergama iþsizler kenti olmuþ. Tek fabrikasý da kapanmýþ. Bergama’yý yönetenler ne kadar iyi þeyler yaptýk deseler de her þey ortada. Çocuklarýmýz iþ bulmak için ilçeyi terk ediyor. Her gelen Baþkan muhakkak yollarý yeniden yapmakla iþe baþlasa da caddeler, sokaklar, mahalleler hep bakýmsýz.
Sizinle beraber büyüdük. Ayni okullara gittik. Sizde Bergama’yý seviyorum dediniz. Bergama’ya hizmet etmek istediðini söylediniz. Önceki seçimleri kazanamadýnýz ama son seçimde seçildiniz. Her zaman söylediðiniz “Bergama’ya hizmet etmek, iþsizliði önlemek ve daha güzel bir Bergama” için fýrsat yakaladýnýz. Hem de partiniz AKP büyük çoðunlukla iktidarda iken. Gençlik yýllarýnda “beraber yürüdük bu yollarda” dediðiniz TAYYÝP ERDOÐAN Baþbakan, Bergama’ya geldiðinde sizin için “kefilim” diyen ABDULLAH GÜL Baþbakan yardýmcýsý ve dýþ iþleri bakaný. Büyük oranda bu sözlere güvenerek Bergamalýlar size oy verdi. Vatandaþta, yýllardýr ihmal edilen sorunlar çözülecek, birkaç iþ yeri açýlacak, çocuklarýmýz iþ sahibi olacak umudu vardý.
Aradan kaç yýl geçti Bergama’da bu güne kadar deðiþen bir þey olmadý.
Geçen yýl Tekstil fabrikasý büyük bir törenle Belediyeye devir edildi. Belediye fabrikayý çalýþtýracak, 300 – 400 kiþi iþe girecek diye söylendi. Binlerce kiþi iþe girmek için Belediyeye dilekçe verdi. Vatandaþ umutlandý.
Ama hiçbir þey olmadý.
Bundan birkaç ay önce Tekstil fabrikasýnýn Bursa’ da ki büyük bir tekstilciye kiralandýðý, yakýnda çalýþmaya baþlayacaðý haberleri yine vatandaþý sevindirdi. Yine Belediyeye binlerce iþ baþvurusu dilekçesi verildi.
Yine hiç bir þey olmadý.
Hemen her zaman yeni seçilen baþkanlar, eski baþkandan kalan iþleri beðenmez, onlarý yarým býrakýr. Baþka iþlere baþlar. Onlarda bitiremez yarým kalýr. Bir daha seçilemezse o iþlerde yarým kalýr. Harcanan paralar, çekilen sýkýntýlar heba olur. Kusura bakmayýn ama sizde ayni þeyleri yaptýnýz sayýn baþkaným.
Eski baþkanýn baþlayýp, bitiremediði çok yararlý yatýrýmlar göreve geldiðinizden bu yana hiç ellenmedi. Bir tek mezbahayý þimdi kullanýlýyor. Mezbahamýz il Tarým müdürlüðü tarafýndan mühürlenmiþti. Kesim yapýlamýyordu. Yeni bir mezbaha yapýldý. Çok az bir eksiði de kalmýþtý. Eksikleri tamamlandý ve þimdi çalýþýyor. (belki bitmiþti, belki zorunluluktan.) Gerekçesi ne olursa olsun yýllar önce baþlanan bir tesisi sen bitirdin, herkes senin eserin diyecek. Güzel olmadý mý? Peki diðer iþleri neden devam ettirmediniz?
Dikili çatýsýndaki otobüs garajý bitmek üzereydi. Siz bile 3 – 4 ay sonra açarýz diyordunuz. Bu güne kadar açýlmadý. Bergama Ýzmir arasý 8 YTL. Neden bu kadar pahalý? Çünkü baþka firma yok. Kurulanda rekabete dayanamayýp kapanýyor. Üstelik akþam saat 19,30 dan sonra araç yok. Yolcu çok, sefer az olduðu için her zaman 8-10 ayakta yolcu oluyor. Herkes çatýdaki garajýn açýlmasýný bekliyor.
Bu garaj neden açýlmýyor?
Bütün Belediye baþkanlarý Bergama’nýn çöp sorununu çözeceðini söyledi. Seçilince hiçbir þey yapmadýlar. Sizden önceki baþkan Fevzi Paþa mahallesindeki çöplüðün kalkmasý için çöp toplama merkezi yapýyordu, yarým kaldý. Kýsa sürede biteceði söyleniyordu. Siz bunun içinde hiçbir þey yapmadýnýz. Þimdi çöplük olayý hakkýnda hiçbir þey söylenmiyor.
Neden tamamlanmýyor?
Birde JEOTERMAL var. Ucuz, yenilenebilir, doðayý kirletmeyen, ilçemizin kenarýndaki enerji kaynaðýndan neden yaralanmýyoruz? Üstelik JEOTERMAL enerji nedeniyle seralar gelecekti. Ýþsiz kenti Bergama’da birkaç yüz aile geçimini saylayacaktý. Olduðu gibi duruyor. Göreve geldiðinizden bu güne çivi çakýlmadý.
Yeni kuyular neden açýlmýyor?
Bergama Belediyesine ait birde köpek evi var. Bir zamanlar belediyenin görevli elemaný tahsis edilen araçla lokantalardan her akþam yemek toplayýp köpeklere veriyordu. Bir de þimdi görün köpek evinin halini. Ýnan oradan geçen ve köpeklerin durumunu gören insanlar isyan ediyor. Ben gittim gördüm. Ýnsanýn vicdaný dayanmaz.
Ne olur sayýn baþkaným ya o köpeklere bakýlsýn veya orayý kapatýn. Köpeklere iþkence bari yapmayýn salýverin gitsinler.

... / ...

sayfa 2
Sayýn baþkaným siz bütün bu yarým iþleri býraktýnýz YOLLARI ve KALDIRIMLARI yeniden yapmaya baþladýnýz. Daha sonra da Akrapol ile Kale arasýna teleferik döþeyeceðim dediniz. Yol yapmak için ana cadde veya mahalle arasý, saðlam bozuk bütün kaldýrým ve yollarý kazdýrdýnýz. Hem de hepsini birden. Bütün kýþ çamur deryasýnda yürüdük. Evet sadece yol yapmadýnýz. Yaðmur suyu atýk projesi, telefon ve elektrik tellerinin toprak altýna alýnmasý projeleri de vardý. Bunlar iyi oldu. Kusura bakmayýn sayýn Baþkaným yollar hiç iyi olmadý. Vatandaþlarýn çoðu benim gibi yollarý beðenmiyor. Belki þimdilik uygulama tam olarak görülmediði için yanlýþ düþünüyor olabiliriz. Bugün sýkýntý belki bu nedenle. Ama yeni uygulama ne zaman baþlayacak? Yeni uygulamanýn baþlamasý için öncelikle PAZARIN mahalle aralarýndan kalkmasý lazým. Peki Pazar yeri ne zaman taþýnacak? Yollar yapýldýðý þekilde ne zaman kullanýlmaya baþlanacak? Cadde ve sokaklara giriþ ve çýkýþlar hep yollar tek yön olarak kullanýlacak þekilde yapýldý. Yollarýn geniþlikleri de buna göre ayarlandý. Bu durum hem araçlar hem de yayalar için sýkýntý yaratýyor.
Hepsinden önemlisi Bergama’nýn giriþ yolu yok. Deniyor ki; giriþ BÖBLÝNGEN caddesinden, ÝNÖNÜ caddesinden Ýstiklal meydanýna çýkýlacak. Peki BÖBLÝNGEN ve ÝNÖNÜ caddesinde yol kenarlarýna karþýlýklý park eden araçlar ne olacak? Park yasaðý olacaksa insanlar bu araçlarýný nereye koyacaklar? Bu caddelerdeki binalarýn çoðu yeni. Ýnþaata baþlarken Belediye sen otopark yapma bana para ver ben semt otoparký yapacaðým diyor. Ýnþaat ruhsatý ve yapý kullanma izni alýrken milyarlarca para alýndý, alýnýyor. Otopark mý var? Peki bu kiþilere “aracýný yol kenarýna koyma, YASAK diyebilir misin? Yapýlan yollarýn bir kýsmý þimdiden bozuldu. Zaten müteahhit yayýntýlarýný (artýklarýný) toplamadý, hemen her yerde ufak tefek de olsa bir çok eksiklik kaldý. Ana caddede de ayni durum söz konusu. Belediyeye otopark katký payý verenlerden para alýnabilir mi? Vatandaþ binasýný yaptýrmýþ, milyarlarca lira otopark katký payý vermiþ. Þimdi diyorsun ki birde otopark parasý ver. Bir de pazaryeri olayý var. Milyarlar harcayýp yaptýðýnýz yollarýn kaderi de pazaryerine baðlý. Ama ses seda yok.
Yollarý boþuna mý yaptýnýz?
Yaðmur suyu atýk kanallarýna gelince, seli önledi ama tamamý demir ýzgara olduðu için gün geçmiyor ki motorsiklet kazasý olmasýn. Bu ýzgaralarýn demirleri cam gibi kaygan. Eðer böyle giderse çok daha acý þeyler olabilir.
Baþkanýn ana caddede hiçbir yerde otobüs duraðý yok. Ýndir bindir için dolmuþ durduðunda trafik tamamen týkanýyor. Üstelik insanlar dolmuþu nerede bekleyeceðini bilmiyor. Kaldýrýmlara aðaç, çiçek, çim ekildi. Güzelde oldu. Ama bunlar güpegündüz hem de trafiðin en sýkýþýk olduðu sýrada sulanýyor. Koca kamyon yol kenarýna durunca yolu, kaldýrýma durunca kaldýrýmý týkýyor. Saatlerce bu þekilde sulama yapýlýyor. Yollar kazýlmýþken neden toprak altýndan su borularý döþenip aralýklarla musluk konulmadý?
Sayýn baþkaným, yollar daraldý, kaldýrýmlar geniþledi ama yayalar kaldýrýmlarý yine kullanamýyor. Kaldýrýmlar ya esnafýn veya motorsikletlerin iþgalinde. Birde yollar dar olduðu için yol kenarýna aracýný park edenler yol týkanmasýn diye 2 tekerini kaldýrýma çýkarýyor. YASAK diyeceksiniz gerçek bu.
Otopark sorununu en çok gündeme getiren, OTOPARK yapýlmazsa birkaç yýla kalmadan trafiðin iþlemez hale geleceðini yazan, söyleyen benim. Ama sizin yaptýðýnýz CEPLERÝN, OTOPARK sorununa çözüm oldu mu? Eðer yollar tek yön olursa belki iyi olacak. Mahalle aralarýnda ise daha uygulama baþlamadý. Mahalle aralarýna otopark için yapýlan cepler yetersiz. Eskiden yollar geniþ olduðu için yol kenarýna konuyordu. Peki þimdi nereye konacak araçlar?
Sayýn baþkaným bütün bunlar yol yapýmýna karar verilirken düþünülmedi mi? Ben de Bergama’da büyük çoðunluk da bu sorularýn cevabýný istiyor.
Sayýlý gün çabuk geçer. Bir bakmýþsýn seçimler kapýya dayanmýþ. Eðer görev sürende bunlarý bitirmezsen yeni seçilecek kiþi de geçmiþte olduðu gibi bitirmez. Üstelik sizi suçlar. Gel vakit geçirmeden yarým iþleri bitir. Bu kadar masraf yapýldý yazýktýr, günahtýr yapýlan masraflara. Yoksa Bergama’ya da vatandaþa da yazýk olacak. Trafik yeni yollara göre düzenlenmediði için içinden çýkýlmaz hal alacak.
Eðer Bergama’yý bu þekilde býrakýrsanýz, yargýya da vicdanýnýza da hesap veremezsiniz. Vebal altýnda kalýrsýnýz. Eðer bir problem varsa halktan yardým isteyin. Size yardým edeceðine söz veren, size kefil olan iktidardaki arkadaþlarýndan yardým ve destek isteyin.
Ama ne olursunuz, Bergama’yý bu durumda býrakmayýnýz.
17.07.2006
Ýbrahim BAYTAK

ADRES:
ÝNKÝLAP MAHALLESÝ
KAYHAN CADDESÝ
NO. 63. TEL. 63 100 28
BERGAMA

http://ibrahimbaytak58.blogspot.com/2008...ektup.html
Foruma kimsenin katıldığı yok. Bu şekilde ilgisiz kalırsanız, tabii ki Bergama olduğu yerde sayar. Bir coğrafyayı kalkındıran ancak ve ancak insan unsurudur. Şu anda bu forumun cayır cayır çalışması gerekiyordu. Sesini duyurması gerekiyordu. Ama ne yazık ki, gördüğüm kadarıyla insanlarımız memleketlerinden bıkmış durumda. Ama ben ne olursa olsun, Bergama dışında olmama rağmen memleketimdeki doğruları da yanlışları da yazmaya devam edeceğim. Biraz destek arkadaşlar... gördüğünüzü yazın, yaşadıklarınızı yazın. Mahallenizdeki olayları yazın... Ancak bu şekilde memleketimize sahip çıktığımızı görecektir insanlar.
Referans URL